Het UWV verzorgt de ZW-uitkering en de re-integratiebegeleiding als een werkgever geen eigenrisicodrager voor de Ziektewet is.
Is de werkgever wel eigenrisicodrager dan heeft het UWV een controlerende functie.
Eerstejaars Ziektewet-beoordeling (EZWB)
Het UWV beoordeelt na 1 jaar ziekte in welke mate de werknemer hersteld is. Lees hier meer over de eerstejaars Ziektewetbeoordeling.
Loonsanctie werkgever
Na twee jaar beoordeelt UWV of de ex-werkgever zich aan de verplichte re-integratiebegeleiding heeft gehouden. Oordeelt UWV dat dat niet zo is, dan kan de ex-werkgever verplicht worden de Ziektewet- uitkering langer door te betalen. Dit heet een loonsanctie. De loonsanctie duurt maximaal één jaar. Uw casemanager neemt dan contact met u op om te bespreken wat dit voor u betekent.
Maatregel opleggen
Indien de ZW-gerechtigde zich niet aan de re-integratieverplichting houdt, kan de ZW-uitkering opgeschort worden. UWV beslist of dit wel of niet mag gebeuren. Basis hiervoor ligt in het Maatregelenbesluit.
WIA-beoordeling
Na maximaal 104 weken eindigt de Ziektewet-uitkering. Het UWV beoordeelt dan of de ZW-gerechtigde recht krijgt op een arbeidsongeschiktheidsuitkering vanuit de Wet WIA (Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen).
Lees hier meer over de WIA-beoordeling.
UWV te laat met beoordelen
Het lukt het UWV vaak niet om een beslissing te nemen op de WIA-aanvraag binnen de 104 weken. U kunt dan een voorschot krijgen van UWV. Lees hierover op de pagina van UWV.