Bent u uitzendkracht dan gelden de regels rondom de Ziektewet voor u vanaf het moment van ziekmelding. Voor werknemers geldt dat de werkgever het loon doorbetaalt zolang het arbeidscontract geldt. Zodra de zieke werknemer uit dienst gaat, gelden de regels van de Ziektewet.
Wat gebeurt er na mijn ziekmelding?
-
Contact met ZW Services
Uw werkgever geeft uw ziekmelding door aan ZW Services. Na ontvangst neemt ZW Services telefonisch contact met u op voor een intake. Tijdens deze intake krijgt u uitleg over de Ziektewet en wordt vastgesteld of u recht heeft op een ZW-uitkering.
Lees meer -
Contact met arbodienst Obra
Binnen een aantal weken volgt een afspraak met de arbodienst. Deze beoordeelt uw medische situatie en geeft aan wat er nodig is zodat u weer aan de slag kunt.
Afhankelijk van uw herstel zult u vaker een afspraak hebben met iemand van de arbodienst.
Lees meer -
Re-integratiebegeleiding
Op basis van de input van de bedrijfsarts stelt ZW Services met u een re-integratieplan op. Over de uitvoering van dit plan hebben de casemanager van ZW Services en u regelmatig contact.
-
Bent u hersteld?
Als u hersteld bent meldt dit dan direct bij ZW Services. Uw ZW-uitkering eindigt, maar u heeft dan wellicht recht op een WW-uitkering.
Lees meer
ZW eigenrisicodragerschap
De werkgever die eigen risicodrager is voor de Ziektewet betaalt zelf de Ziektewet-uitkering aan de ex-medewerker. Een dienstverlener zoals ZW Services zorgt voor de begeleiding van de zieke medewerker tijdens de re-integratie.
Meer informatieDe Ziektewet-uitkering
De wetgever heeft bepaald hoe de ZW-uitkering berekend dient te worden. Ook de duur en andere regels zijn wettelijk vastgelegd. ZW Services hanteert vanzelfsprekend die wettelijke regels en wordt daarop gecontroleerd door UWV.
-
Hoogte uitkering
Het huidige dagloon is bepalend voor de hoogte van de ZW-uitkering.
Het dagloon wordt berekend door te kijken wat u verdiende in het jaar voordat u ziek werd. Om het dagloon te berekenen moet het jaarloon gedeeld worden door 261 werkdagen.
Meer informatie -
Duur ZW-uitkering
U heeft maximaal 104 weken (2 jaar) recht op een Ziektewet-uitkering. De uitkering kan eerder eindigen.
Meer informatie -
Ingangsdatum ZW-uitkering
Meestal gaat de uitkering in op de dag nadat de werknemer ziek uit dienst is gegaan dan wel bij de ziekmelding van een uitzendkracht. Soms wordt de uitkering niet vanaf de eerste ziektedag betaald, omdat er 1 of 2 wachtdagen gelden.
Meer informatie -
Betaaldata ZW-uitkering
ZW Services berekent de ZW-uitkering en zet deze klaar voor de eigenrisicodrager. Deze verzorgt de overboeking van de ZW-uitkering naar uw bankrekening.
De betaaldata zijn afhankelijk van de reguliere salarisbetalingen bij de eigenrisicodrager.
Meer informatie -
Wat gebeurt er na laatste ZW-uitkering?
Na 2 jaar (104 weken) stopt uw Ziektewet-uitkering. Het is belangrijk dat u zich ruim voor die tijd informeert over een WIA-uitkering. WIA betekent: Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Een WIA-uitkering is een inkomen bij (gedeeltelijke of volledige) arbeidsongeschiktheid. U kunt aanspraak maken op deze uitkering als u na 2 jaar ziekte nog steeds niet (volledig) kunt werken. Ook als u buiten Nederland werkt, heeft u misschien recht op een WIA-uitkering.
Meer informatie -
Inloggen Werknemerloket
Heb je vragen over het inloggen op Werknemerloket? Klik op deze handleiding voor meer informatie.
-
Krijg ik vakantiegeld?
De Ziektewet-uitkering wordt iedere maand/periodiek inclusief vakantiegeld uitbetaald. Het vakantiegeld wordt dus niet maandelijks gereserveerd en niet jaarlijks uitbetaald.
Eerstejaars Ziektewet-beoordeling
Een jaar na de ziekmelding onderzoekt UWV of de ZW-gerechtigde in staat is voldoende inkomen te verdienen. UWV beoordeelt dit op basis van iemands mogelijkheden én rekening houdend met de beperkingen. Kan iemand voldoende inkomen verdienen, dan zal de ZW-uitkering worden stopgezet.
Meer informatieZW gerechtigde, wat verwachten we van u?
Zorg ervoor dat u bereikbaar bent voor ZW Services en de arbodienst. Bent u door een van hen gebeld, maar heeft u de oproep gemist, bel dan dezelfde dag nog terug en spreek een voicemail in als dat mogelijk is.
Wees actief in het bedenken van passend werk dat nog wel mogelijk is en geef duidelijk aan wat u nodig heeft om weer aan de slag te kunnen.
Mochten er zaken veranderen rondom uw verzuim, geef dit dan door aan ZW Services. Bijvoorbeeld wanneer u hersteld bent en klaar om aan de slag te gaan.
Kom uw re-integratie afspraken na. Vinden er wijzigingen plaats die van invloed zijn op uw re-integratieproces? Neem dan contact op met ZW Services. Samen kunt u dan eventuele nieuwe afspraken maken.
Wat gebeurt er als u niet hersteld?
Als u 104 weken na uw ziekmelding nog niet (volledig) hersteld bent, dan kunt u een WIA-uitkering aanvragen bij het UWV. Het UWV beoordeelt de re-integratie inspanningen en bepaalt in welke mate u (nog) arbeid kunt verrichten.
Lees meerMeest gestelde vragen door werknemers
-
Bij wie moet ik me ziekmelden?
U meldt zich ziek bij uw leidinggevende. In het verzuimbeleid van uw organisatie staat meer informatie hierover. Uw organisatie geeft uw ziekmelding door aan Verzuim Services en/of de arbodienst Obra.
Meer informatie -
Wat gebeurt er als ik me ziek meld?
U meldt zich ziek bij uw leidinggevende. Uw werkgever geeft de ziekmelding door aan Verzuim Services en/of de arbodienst Obra. Zo snel mogelijk na een ziekmelding vindt er een gesprek plaats om te inventariseren hoe lang u verwacht te verzuimen. Als blijkt dat het verzuim waarschijnlijk langer dan een paar dagen zal duren, wordt er door iemand van de arbodienst contact opgenomen. In een uitgebreid gesprek wordt ingaan op alles wat relevant is omtrent het verzuim. Samen met u wordt waar mogelijk een concept re-integratie afspraak gemaakt.
Meer informatie -
Mag ik op vakantie als ik ziek ben?
Al uw activiteiten dienen gericht te zijn op herstel.
Bespreek vakantie met de arbodienst als er twijfel is of de vakantie de re-integratie mogelijk belemmert.
Meer informatie -
Worden mijn medische gegevens gedeeld met mijn werkgever?
Nee, alleen de arbodienst heeft inzage in uw medisch dossier.
Meer informatie -
Wat gebeurt er als de werkgever zich niet aan zijn plicht houdt?
Als een werknemer ziek is, moet diens werkgever zich houden aan het Poortwachter Stappenplan. Hij maakt een plan van aanpak en houdt zich aan de afgesproken termijnen. Alle documenten, waaronder de verplichte documenten zoals het Plan van aanpak, waarin re-integratie afspraken worden vastgelegd vormen het re-integratieverslag.
Vraagt de werknemer na 2 jaar ziekte een WIA-uitkering aan, maar blijkt dat de werkgever niet voldoende heeft gedaan voor de re-integratie? Dan kan UWV uw werkgever verplichten om uw loon (voor de duur van maximaal 52 weken) langer door te betalen. Dit noemen we een loonsanctie.
Meer informatie -
Ik ben het niet eens met het re-integratieplan, wat nu?
Bent u het niet eens met het plan van aanpak en komt u er niet uit met uw werkgever of casemanager? Dan kunt u een onafhankelijk deskundigenoordeel van uw re-integratie aanvragen bij UWV.
Lees meer